Tarina

Sorvari Lauri Halinen

 

Olin 14, kun näin kuvan puisesta sorvista, ja innostuin heti. Tajusin, että tässä laitteessa yhdistyy kaikki mitä rakastan, puukäsityö, liikunta ja historia. Rakensin ensimmäisen sorvini. Se oli hutera, ja olin iloinen, jos tylsällä kourutaltalla sain edes pienen lastun sorvattua. En tiennyt ketään, joka osaisi neuvoa, joten suurimmat oppaani olivat kirjat ja internet.

Seuraavana kesänä kaverini kertoi käyneensä keskiaikamarkkinoilla Laukaan Tupaswillassa, ja ehdotti miksen lähtisi sinne sorvini kanssa. Vuoden päästä me lähdimme. Otin mukaan veljeni , kaverini  ja ison kasan hunajahyrriä. Markkinat oli menestys. Markkinaväki ihmetteli puista sorviani, ja nuorta ikäämme. Se kesäinen viikonloppu 15-vuotiaana vuonna 2009, oli alku markkinauralleni. Nykyisin keskiaikaisella sorvilla sorvaamisesta on tullut minulle  sivutoimista yrittäjyyttä.

 

 

 

Sorvaamisen historiaa

Sorvi on ihmisen vanhimpia keksimiä laitteita. Jo muinaiset egyptiläiset käyttivät sorvia, jossa kappale pyöri sen ympäri kiedotun hihnan avulla. Käyttämäni sorvimallin käytöstä on varmoja todisteita 1200-luvulta asti, mutta kyseistä mallia on käytetty todennäköisesti jo aiemminkin. Aina 1800-luvun loppupuolelle asti oli sorvareita jotka kantoivat sorvinsa metsään ja sorvasivat kulhoja, tuolin jalkoja ja rukin osia.